søndag den 5. juli 2009

Torø rundt med Jane.

Rebecca skulle i sommerhus med nogle veninder i Torø Huse sydvest for Assens. Hun skulle køres derned og da vejret var høj sommer besluttede vi os for at tage kajakkerne med og forene det nødvendige med det sjove.

Vel ankommen til Torø Huse, som er et idyllisk lille fynsk fiskerleje som nu er nænsomt restaureret til lækre sommerhuse, fik vi afleveret Rebecca hos veninden og fik hurtigt kajakkerne i vandet i bugten mellem Torø og Torø Huse. Vandet lå som et spejl med øen i forgrunden og fiskerlejet i baggrunden, og i bugten lå der pynteligt strøet lyst- og fritidsfartøjer - billedet var perfekt!
















Vi roede nordvest omkring øen og da vi kom til nordsiden fik vi øje på et stort stenkors inde på stranden. Vi skulle naturligvis ind og se hvad det var men det var ikke muligt at læse teksten på korsets fod, så det mysterium kunne først løses da vi igen var hjemme med netadgang. Det viste sig at korset var rejst af Harald Plum som ejede øen fra 1917 til 1929. Han var tilsyneladende en driftig mand som oprettede tre kolonier på øen for Københavnske svagbørn som havde brug for lidt lys og luft. Historien om korset er følgende:

”Under ralgravning på den nordvestlige del af Thorø blev der midt i 1920-erne gjort et fund af tre skeletter, et barne-, kvinde- og mandsskelet. Dette fund var baggrunden for, at Harald Plum lod rejse er granitkors påstedet. – På siderne af fundamentet blev der indhuggeten inskription, som på grund af forvitring ikke længere kan læses, men den lød:” ”Juleaften 1928 rejstes dette kors til minde om tre ukendte, mand, kvinde og barn, hvis sidste hvilested blev det hårde stenleje under korsets fod. Det skal stå til minde om den uudforskelige ulykke, der for århundreder siden endte disse menneskers liv her, og som varsel mod sø og over land om at fred og sikkerhed nu og for al fremtid skal modtage hver den der kommer til Thorøs jord.”













Smøgpausen blev holdt i vand til lårene, skønt at blive bare lidt afkølet!


Videre rund om Torø kom vi ud i mere åbent vand i Lillebælt som gav nogle fine dovne dønninger at ro i. Hyggeligt at blive vugget sagte op og ned i doven takt. Jane fik så også lejlighed til at prøve AnasAcutaen i lidt mere uroligt vand og det gik fint.






På øens sydside ændrede dønningerne sig til regulære bølge på 40 - 50 cm. som kom ind ret agten fra, det gav nogle fine småsurf på vej ind mod stranden hvor vi skulle have en kort overbæring over dæmningen inden vi igen var tilbage ved Torø Huse.















En rigtig fin tur i et smukt farvande som varmt kan anbefales andre.

Distance: 7,5 km.

Ingen kommentarer: